Clubkampioenschappen Matchplay 2024
Reglement  

Tijdens de clubkampioenschappen matchplay op 22 en 23 juni 2024 speelt men zonder handicapverrekening één tegen één wedstrijden volgens een ladderschema. In een apart dames- en herentoernooi is plaats voor 16 heren en 16 dames. De wedstrijdleiding is in handen van de Wedstrijdcommissie

De matchplay kampioenen 2023 spelen dit kampioenschap op uitnodiging van de Wedstrijdcommissie. Voor de overige deelnemers geldt dat deelname aan dit kampioenschap pas mogelijk is na plaatsing via de plaatsingswedstrijd op zondag 9 juni 2024.   

Informatie/Reglement  

  1. Zondag 9 juni wordt de plaatsingswedstrijd gespeeld. Inschrijfgeld voor deelname aan de plaatsingswedstrijd bedraagt € 3,00 p.p. De wedstrijdvorm is individueel stableford tegen scratch, dus zonder handicapverrekening. Dit houdt in dat men voor een birdie 3 stablefordpunten krijgt, bij een par 2 stablefordpunten en bij een bogey 1 stablefordpunt. Zodra de speler niet meer kan scoren, neemt de speler de bal op en noteert 0 stablefordpunten op de scorekaart.
  2. Het maximaal aantal deelnemers aan de plaatsingswedstrijd is 54, 18 dames en 36 heren.  Mocht in één van de beide groepen dit aantal niet gehaald worden dan wordt de andere groep vergroot, zodanig dat er toch 54 deelnemers zijn.
  3. Dames met maximaal handicap 28,0 en heren met maximaal handicap 18,4 kunnen zich voor de Matchplay plaatsingswedstrijd inschrijven. Bij over inschrijving (incl. reserves) hebben spelers met de lagere handicap voorrang. Inschrijving sluit zondag 2 juni om 24:00 uur. Als handicap wordt genomen die van dinsdag 6 juni 2023 om 24:00 uur.
  4. Bij plaatsing voor het clubkampioenschap is de golfer verplicht deel te nemen aan het kampioenschap op 22 en 23 juni 2024. Sanctie bij niet verschijnen zonder goede, aantoonbare reden – ter beoordeling aan de wedstrijdleiding – is uitsluiting van het volgende matchplay kampioenschap.
  5. Aan de eerste ronde van het kampioenschap op zaterdag 22 juni nemen 16 dames en 16 heren deel. De Wedstrijdcommissie nodigt de kampioenen van het voorgaand jaar (indien nog steeds lid) uit om deel te nemen aan de kampioenschappen. De kampioenen – indien zij de uitnodiging accepteren – plaatsen zich automatisch voor deelname aan de kampioenschappen voor het sluiten van de inschrijving op 2 juni 24:00 uur.  De overige deelnemers zijn de vijftien hoogst geplaatste spelers (dames èn heren) van de plaatsingswedstrijd. Indien de kampioen(e) van voorgaand jaar niet deelneemt, nemen de 16 best geplaatsten van de plaatsingswedstrijd aan de eerste ronde van het kampioenschap deel. Bij gelijke scores in de plaatsingswedstrijd wordt het ‘matching card’ systeem toegepast (laatste 9-6-3 holes). Indien ook dit gelijk is wordt de volgorde bepaald door de laagste handicap.
  6. Indien bij de dames het aantal deelneemsters – inclusief de kampioene van voorgaand jaar – lager is dan acht, vindt het kampioenschap plaats met de beste 4 geclassificeerde deelneemsters. De plaatsingsronde zal dan gespeeld worden in de ochtend op zaterdag 22 juni 2024. Dit dameskampioenschap start met de halve finales op zondagochtend 23 juni.
  7. De indeling voor de eerste ronde van het kampioenschap gebeurt op basis van het resultaat van de plaatsingswedstrijd, conform de regels van de NGF.  Indien geplaatste spelers zich met een gegronde reden  – ter beoordeling aan de wedstrijdleiding – alsnog afmelden voor het kampioenschap voor vrijdag 21 juni 2024 24.00 uur bij de wedstrijdleider, dan neemt de volgende van de plaatsingslijst zijn/haar plaats in. Indien de afzegging plaatsvindt op zaterdag 22 juni 2024, heeft de tegenstander van deze speler een bye.
  8. Ronde 1 en 2 worden gespeeld op zaterdag 22 juni 2024, ronde 3 en 4 op zondag 23 juni 2024. In alle rondes starten de dames als eerste, de heren als tweede. De dames spelen vanaf de rode teebox, de heren van de gele. De Commissie bepaalt de volgorde van de te spelen lussen.
  9. Tijdens het kampioenschap is er conform de NGF regel 34-2 een referee bereikbaar. Ook is een starter aanwezig, die erop toeziet dat op tijd gestart wordt. Binnen 5 minuten na de starttijd arriveren betekent verlies van de eerste hole. Meer dan 5 minuten na starttijd arriveren betekent diskwalificatie. (Regel 6-3.)
  10. Het gebruik van een handicart is niet toegestaan.
  11. Het gebruik van een caddie is toegestaan conform regel 6-4. De caddie dient zich te melden bij de starter. Caddies mogen zich niet mengen in discussies over regels, of welke zaak dan ook, met de tegenstander noch met hun caddie.
  12. Eindigt een matchplay wedstrijd gelijk (all-square) dan vervolgen de spelers de wedstrijd conform een “suddendeath play-off” op door de Commissie aangewezen holes. Achtereenvolgens Rood-1, Geel-8, Geel-9 en is er dan nog geen winnaar dan start men wederom op Rood-1.
  13. Op basis van regel 4.3a R&A Golfregels 2023  is het toestaan hulpmiddelen te gebruiken om afstanden te meten.
  14. Bij deze wedstrijden mag een speler afstanden bepalen met een apparaat dat afstanden kan meten. Indien een speler tijdens een vastgestelde ronde een apparaat gebruikt dat ontworpen is om ook andere gegevens te bepalen die zijn spel zouden kunnen beïnvloeden (bijv. helling, windsnelheid, temperatuur) is het niet toegestaan deze funkties te gebruiken conform regel 4.3. Straf voor overtreding van regel 4.3. is de algemene straf bij de eerste overtreding en diskwalificatie bij de tweede overtreding.         
  15. Bij onvoorziene omstandigheden beslist de Commissie.

Wij wensen u een plezierig kampioenschap toe!  

Namens de Wedstrijdcommissie Golfclub de Berendonck, 

De Commissie